THE STATUS OF SOCIO-HUMAN DISCIPLINES IN PRE-UNIVERSITY EDUCATION. CASE STUDY IN ROMAN, ROMANIA
DOI:
https://doi.org/10.47743/asas-2024-2-777Cuvinte cheie:
discipline socio-umaniste, învățământ preuniversitar, cultură civică, competențe socio-umane, dezvoltarea tinerilorRezumat
În acest articol prezentăm rezultatele unui studiu empiric prin care am analizat percepția profesorilor și elevilor față de disciplinele socio-umane (cu un studiu de caz în municipiul Roman, România). Ne-au interesat percepțiile profesorilor și elevilor cu privire la importanța disciplinelor socio-umane specifice nivelului gimnazial și liceal, prin aplicarea chestionarelor unui eșantion de 110 profesori și 133 de elevi. Comparativ, am dorit să știm dacă există diferențe semnificative între opiniile profesorilor și ale elevilor cu privire la importanța subiectelor socio-umane, în ce măsură există percepția că domeniul socio-uman este destinat elevelor și mai puțin elevilor, precum și diferențele de opinii ale studenților în funcție de sex, clasa de studii, filiera de studiu și mediul de rezidență. Aceste analize au fost dublate de documentarea aprofundată asupra programelor școlare, a competențelor directe și indirecte pe care trebuie să le dobândească elevii.
Referințe
Chelcea, S. (2017). Așa a fost? Așa îmi aduc aminte 1945-2015. Iași: Editura Universității Alexandru Ioan Cuza.
Cucoș, C. (2014). Pedagogie. Iași: Editura Polirom.
***, Democracy Index 2021: the China challenge, disponibil online la adresa https://www.eiu.com/n/campaigns/democracy-index-2021/.
Dewey, J. (1992). Fundamente pentru o ştiinţă a educaţiei. Bucureşti: E.D.P.
Diac, G. (2009). Personalitatea cadrului didactic, în Cucoș, C.(coord).Psihopedagogie pentru examenele de definitivare și grade didactice. Iași: Editura Polirom.
Mitulescu, S. (2021). Sociologi în comunism. Începuturile unei profesii fără statut. București: Editura Tritonic.
Păun, E. (1999). Școala - abordarea sociopedagogică. Iași: Editura Polirom.
Rostas, Z. (2013). Răfuiala cu scopurile noastre. București: Editura Paideia.
Stoica, C.A. (2018). România continuă: schimbare și adaptare în comunism și postcomunism. București: Editura Humanitas.
Stoica, C.A. (2022). Introducere în studiul stratificării și mobilității sociale: teorii, măsuri și modele de analiză. București: Editura Tritonic.
Zamfir, C. (2009). O istorie subiectivă în sociologia românească. Din 1946 până în prezent. Iași: Editura Polirom.
School documents that were analyzed:
Planurile cadru de învățământ, http://programe.ise.ro/Actuale.aspx
Recomandări metodologice MECI - CNCEIP – discipline socio-umane, http://www.socio-umane.ro/e107_files/downloads/Documente%20scolare/Recomandari%20metodologice%20aplicare%20programe%20dsu.pdf
Programa şcolară pentru disciplina Gândire critică și drepturile copilului – clasa a V-a
Programa şcolară pentru disciplina Educație interculturală – clasa a VI-a
Programa şcolară pentru disciplina Educație pentru cetățenie democratică – clasa a VII-a
Programa şcolară pentru disciplina Educație economico-financiară – clasa a VIII-a
Programa şcolară pentru disciplina Logică, argumentare şi comunicare - clasa a IX-disponibilă online la adresa https://www.isjcta.ro/wp-content/uploads/2013/06/Logica-argumentare-si-comunicare_clasa-a-IX-a.pdf.
Programa şcolară pentru disciplina Psihologie - clasa a X-a disponibilă online la adresa https://www.isjcta.ro/wp-content/uploads/2013/06/psihologie10_lic_omec.pdf.
Programa şcolară pentru disciplina Educaţie antreprenorială - clasa a X-a disponibilă online la adresa https://www.isjcta.ro/wp-content/uploads/2013/06/ed_antrepr10_lic_omec.pdf.
Programa şcolară pentru disciplina Economie - clasa a XI-a disponibil online la adresa http://www.socio-umane.ro/e107_files/downloads/Programe%20scolare/economie11_omec.pdf.
Programa şcolară pentru disciplina Sociologie - clasa a XI-a disponibilă online la adresa https://www.isjcta.ro/wp-content/uploads/2013/06/sociologie11_omec.pdf.
Programa şcolară pentru disciplina Filosofie - clasa a XII-a disponibilă online la adresa http://www.socio-umane.ro/e107_files/downloads/Programe%20scolare/filosofie12_omec.pdf.
Programa şcolară pentru disciplina Studii sociale - clasa a XII-a disponibilă online la adresa http://www.socio-umane.ro/e107_files/downloads/Programe%20scolare/studii%20sociale12_omec.pdf