RESILIENCE OF GIFTED ADOLESCENTS. SOCIAL AND EDUCATIONAL PROTECTIVE FACTORS

Autori

  • Mădălina Simona IORDACHE Social worker, Save the Children, Iași, Romania

Cuvinte cheie:

adolescenți, reziliență, înalt abilitare, mediu educațional, instituționalizare

Rezumat

Instituționalizarea reprezintă un moment critic în viața oricărei persoane. Studiul urmă-rește identificarea factorilor protectivi pe care îi manifestă adolescenții înalt abilitați rezi-lienți din mediul rezidențial. În vederea atingerii acestui scop, cercetarea este de tip mixt și cuprinde o etapă eva-luativă și una exploratorie. Studiul a fost realizat în Iași, în perioada noiembrie 2015 - iunie 2016. Reziliența de care adolescenții dau dovadă este rezultatul caracteristicilor interne, carac-teristicilor familiei și caracteristicilor mediului social. Factorii protectivi externi identificați prin prezentul studiu fac referire la mediul familial suportiv, mediul școlar care să ofere informații adaptate capacităților și intereselor adolescenților înalt abilitați și mediul rezi-dențial care, de asemenea, să ofere adolescenților oportunități de auto-explorare și dezvol-tare continuă. Un alt factor protectiv extern este grupul de prieteni, care reprezintă o sursă de afecțiune, înțelegere și îndrumare morală, un loc potrivit pentru experimentare și pentru dobândirea autonomiei și a independenței față de părinți. Factorii protectivi interni iden-tificați au în vedere o bună imagine de sine, conștientizarea abilităților individuale și valori-ficarea acestora, motivația, un grad ridicat de dezvoltare emoțională, capacitatea de conștien-tizare și exprimare a propriilor emoții, precum și un nivel ridicat de auto-eficacitate. Toți acești factori au fost identificați la adolescenții care au obținut scoruri ridicate la scala rezilienței. Pe lângă factorii de tip intern și extern, un aspect important este percepția adolescenților cu privire la acești factori. Modul în care adolescenții se raportează la situații asemănătoare este diferit, astfel încât consecințele aceluiași eveniment diferă foarte mult de la un adolescent la altul.

Referințe

Băban, A. (2002). Metodologia cercetării calitative, Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca.

Benito, Y. (2003). Copiii supradotați. Educație, dezvoltare emoțională și adaptare socială, Polirom, Iași.

Berndt, C., (2014). Reziliența. Secretul puterii psihice, All, București.

Crețu, C. (1997). Psihopedagogia succesului, Polirom, Iași.

Crețu, C. (1998). Curriculum diferențiat și personalizat, Polirom, Iași.

Gherasim, L.R. (2013). Performanța școlară. Determinanți individuali și contextuali în adolescență, Polirom, Iași.

Hrițuleac, A., Ceobanu, C.M. (2015). Dimensiuni ale rezilienței psihologice: abordări teoretice și aplicative, Pro Universitaria, București.

Ionescu, Ș. (2013). Tratat de reziliență asistată, Trei, București.

Iordache, M. (2016). MA Thesis: Reziliența adolescenților înalt abilitați. Factori socio-educaționali protectivi (Resilience of Gifted Adolescents. Socio-educational protective factors), coord. Șoitu, Daniela, Iași.

Janda, L. (2012). Douăzeci și patru de teste de personalitate, Trei, București.

Marinca, A. (2009). Elevii supradotați. Identificarea, educarea și reușita lor școlară, Eurostampa, Timișoara.

Papalia, D.E., Olds Wendkos, S., Feldman Duskin, R. (2010). Dezvoltarea umană, Trei, București.

Roco, M. (2004). Creativitate și inteligență emoțională, Polirom, Iași.

Stratilescu, D. (1997). Factori psihosociali ai vieții de relație la adolescenții supradotați. Revista de Psihologie, 3-4(43), 237-245.

Stratilescu, D. (2000). Adolescentul performant, Artprint, București.

Suniya S.L., Dante C. et al. (2000). The Construct of Resilience: A Critical Evaluation and Guidelines for Future Work, Child Development, 71, 543-562.

Șoitu, C.T. (2004). Adolescenții instituționalizați. Implicații psiho-sociale ale mediului rezidențial, Fundația Axis, Iași.

Șoitu, D. (2015). Resilience and Vulnerability: Competing Social Paradigms? Analele Ştiinţifice ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (new series). Sociologie şi asistenţă socială, VIII(1), 7-14.

Turliuc, N.M., Măirean, C. (2014). Psihologia traumei, Polirom, Iași.

Fișiere adiționale