Despre revistă
Scop
Analele Ştiinţifice ale Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (Serie noua) Ştiinţe politice este o publicaţie periodică anuală editată la iniţiativa şi sub coordonarea Departamentului de Ştiinţe Politice al Facultăţii de Ştiinţe Social-Politice. Scopul tradițional al revistei este prezentarea contribuţiilor ştiinţifice cele mai recente realizate în cadrul grupurilor de cercetare universitare şi participarea la schimbul de idei în domeniul ştiinţelor politice, la nivel naţional şi internaţional. În plus, ea urmărește să ofere un forum multidisciplinar pentru dezbatere critică şi reflecţie asupra unor probleme politice determinante
Revista apare anual, în luna noiembrie, la Editura Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Termenul limită pentru transmiterea către redacţie a articolelor propuse spre publicare pentru fiecare număr este 30 aprilie.
Revista publică articole care pot fi încadrate, prin subiect sau abordare, în domeniul ştiinţelor politice. Nici una dintre direcţiile de cercetare sau disciplinele consacrate nu sunt excluse, politica editorială a revistei urmărind să încurajeze prezentarea unei game de abordări cât mai variate. Sunt apreciate contribuţiile care utilizează o perspectivă interdisciplinară, legată de ştiinţele sociale şi studiile umaniste.
Articolele sunt publicate în limba engleză, franceză şi română, respectându-se regulile generale de redactare stabilite de către colegiul editorial.
Responsabilitatea pentru opiniile şi aserţiunile făcute de autori revine în întregime acestora. Publicarea articolelor nu implică faptul că ele reprezintă poziţia redacţiei faţă de subiectele în cauză sau poziţia instituţiilor care fac posibilă publicarea lor.
Revista este distribuita prin schimb internaţional în numeroase biblioteci universitare din întreaga lume. Rezumatele articolelor sunt disponibile online pe site-ul Facultăţii de Filosofie si Ştiinţe Social-Politice: http://anale.fssp.uaic.ro/.
Central and Eastern European Online Library (CEEOL)
Nu sunt admise texte care au apărut deja în alte publicaţii.
Prin transmiterea unui articol spre publicare autorii consimt ca textul să fie publicat de către redacţie, fără vreo îngrădire, în formă tipărită sau online.
Comitetul editorial al revistei face tot ce este posibil pentru a asigura respectarea de către toate părţile implicate (autori, evaluatori, editori) a unor standarde etice înalte în activitatea editorială, urmărind să apere valorile fundamentale ale cunoaşterii ştiinţifice şi ale practicii academice, în concordanţă cu principiile recomandate de Committee on Publication Ethics (COPE). Este absolut necesar ca autorii să respecte regulile de etică profesională aplicabile în cercetarea academică. Autorilor le revine, de asemenea, responsabilitatea de a avea în vedere toate precauţiile necesare pentru a evita orice suspiciune de plagiat sau orice îndoială în privinţa autenticităţii lucrărilor şi a atribuirii drepturilor intelectuale.
Procesul de revizuire
Selecţia articolelor este realizată de câte doi evaluatori, specialişti în domeniul ştiinţelor politice. Evaluarea durează cel mult trei luni, iar autorii vor fi informaţi asupra rezultatului. Autorilor li se poate cere să facă modificări în textele propuse.
Autorii trebuie să respecte, de asemenea, toate recomandările tehnice formulate de către colegiul de redacţie.
Pentru a asigura procesul de peer review, autorii sunt rugaţi sa trimită articolul în doua exemplare, unul dintre ele fiind lipsit de orice referire la autor şi să pună la dispoziţia redacţiei date de contact amănunţite.