DOMESTIC VIOLENCE. THE TRUE LIFE OF WOMEN IN THE “PERFECT HOME”

Autori

  • MIHAELA-ANDREEA STAMATE

DOI:

https://doi.org/10.47743/asas-2024-1-757

Cuvinte cheie:

violență, victimă, factori, efecte.

Rezumat

Violența domestică este cea mai frecventă încălcare a drepturilor unui om, aceasta are loc la nivel mondial manifestându-se sub diferite forme. S-a constatat că violența domestică nu ar trebui să fie ignorată sau considerată o normalitate, așadar s-au demarat acțiuni cu scopul de a informa societatea cu privire la consecințele pe care le poate avea această problemă, atât la nivel individual, comunitar, cât și național. Deși în societatea românească, conștientizarea problemei violenței domestice a venit mult mai târziu, în ultimele trei decenii, anterior fiind un subiect „tabu”, în prezent violența împotriva femeilor este privită cu o altă atitudine. Prin prezenta lucrare mi-am propus să identific care sunt efectele violenței domestice asupra victimelor, iar pentru colectarea datelor a fost utilizat ghidul de interviu. Studiul se bazează pe analiza a 5 interviuri realizate cu femeile victimele ale violenței domestice, ce erau beneficiare în acel moment în cadrul Centrului de Servicii Sociale pentru Persoanele Adulte aflate în Dificultate din Iași. Ariile de discuție au fost axate pe următoarele aspecte: istoricul fenomenului de violență în relația de cuplu, relația de cuplu, factorii ce duc la actele de violență, motivul pentru care rămâne femeia în relația agresivă și servicii de suport pentru victime. Principalele aspecte identificate în urma studiului realizat fac referire la consumul de alcool al partenerului, ce reprezintă un factor principal în declanșarea actelor de violență, gelozia, lipsa resurselor financiare (un motiv ce o ține captivă pe victimă în acea relație) dar și promisiunile partenerului.

Biografie autor

MIHAELA-ANDREEA STAMATE

Stamate Mihaela – Andreea

Bachelor of Social Work, Student within the Master's program: Family and Family Resource Management, Department of Sociology, Social Work and Human Resources, Faculty of Philosophy and Social-Political Sciences, ”Alexandru Ioan Cuza ” University of Iasi, Romania, Volunteer at the Social Services Center for Victims of Domestic Violence, Volunteer at the Diocesan Caritas Iasi Association and volunteer at Initial Assessment Service, Emergency Intervention, and SPAS Coordination.

Referințe

Albiol, L. M. (2022). Violența O viziune psihologică actuală. Editura Litera, București

Băban, A. (2002). Metodologia cercetării calitative. Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca

Bonea, G. V. (2012). Violența în relația de cuplu: Victime și agresori, Teorii și aplicații. Editura Sigma, București

Dumitrescu, A. M. (2015). Violența domestică și victimizarea femeii în România. Editura ARS Docendi „Universitatea din București”

Gătej, M. (2021). Violența în familie. Editura Orizonturi, București

Hogaș, D. L. (2010). Patriarhatul, subordonarea femeii și violența domestică. Editura Lumen, Iași

Hurubean, A. (2011). Investigare și intervenție în asistența socială individualizată. În Neamțu, G. (coord.) Tratat de asistență social, Ediția a II-a. Editura Polirom, pp. 503-530.

Irimescu, G. & Rădoi, M. (2017). Violența asupra femeii. Ipostaze. Explicații. Intervenții. Editura

Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

Legea 217 din 2003, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 948 din 15 octombrie 2020, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/44014 accesat în 20 Februarie 2023.

Manu, B. (2009). Violența familială. Maltratarea femeii și a copilului. Editura ARS Academia, București.

Manualul de Diagnoză și Statistică al Tulburărilor Mintale. DSM III (1980) Ediția a III-a. Asociația

Americană de Psihitatrie, Washington D.C

Mândrilă, G. (2009). Violența în familie o realitate dramatică. Ediția a II-a. Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

Muntean, A., & Munteanu, A. (2011). Violență, Traumă, Reziliență. Editura Polirom, Iași

Necula, M. R. (2021). Efectele violenței asupra femeii. În Rădoi, M. & Irimescu, G. (coord.), Fețele nevăzute ale violenței. Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Rujoiu, V., & Rujoiu, O. (2012). Violența în familie. Între percepție socială și asumarea individuală. Editura ASE, București

Snyder, R. L. (2020). Vânătăi ascunse. Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide. Editura Nemira, București

Turliuc, M., Huțuleac, A., & Dănilă, O. (2009). Violența în familie. Teorii, Particularități și Intervenții

Specifice. Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași

Vrasti, R. (2012). Ghid practic de intervenție în criză http://www.vrasti.org/

Fișiere adiționale

Publicat

2024-07-31