RESILIENCE VS. DISABILITY: EFFECTIVE COPING APPROACHES IN THE CONTEXT OF A FAMILY CRISIS

Autori

  • Viviana-Sorana DERSCARIU Romanian Red Cross, Iași Branch

DOI:

https://doi.org/10.47743/asas-2023-1-727

Cuvinte cheie:

coping, criză familială, dizabilitate, abilități de adaptare, reziliență, puncte tari, puncte slabe.

Rezumat

Dizabilitatea reprezintă o stare complexă ce implică limitări fizice, intelectuale sau senzoriale, având ca rezultat restricții semnificative în îndeplinirea activităților cotidiene și a participării sociale. Adaptarea la nevoile copilului cu dizabilități implică resurse financiare suplimentare, ceea ce amplifică presiunile financiare și incertitudinea privind stabilitatea economică a familiei. Pe lângă consecințele la nivel familial, societatea în întregul său resimte repercusiunile acestei problematici. Stigmatizarea și marginalizarea copiilor cu dizabilități și a familiilor lor constituie o realitate inacceptabilă, generând exclusivitate și inechități sociale. În acest articol am intenționat să detaliez care sunt modalitățile de coping ale familiilor, care traversează o situație de criză legată de dizabilitatea copilului. Cercetarea de explorare (întreprinsă în cadrul unei teze masterale) s-a realizat pe un eșantion format dintr-un grup de 10 părinți, ai căror copii beneficiază de servicii gratuite în cadrul unui Centru de Zi din Iași. Rezultatele acestei cercetări preliminare oferă o perspectivă semnificativă asupra modalităților de coping ale familiilor care se confruntă cu dizabilitatea copilului și criza familială. Aceste constatări pot reprezenta o bază solidă pentru dezvoltarea unor studii ulterioare, de proporții mai mari, care să contribuie la identificarea unor strategii eficiente de intervenție și sprijin adaptat nevoilor specifice ale acestor familii vulnerabile.

Biografie autor

Viviana-Sorana DERSCARIU, Romanian Red Cross, Iași Branch

Social Worker

Referințe

Chelcea, S. (2001). Metodologia cercetării sociologice: metode cantitative și calitative [The Methodology of Sociological Research: Quantitative and Qualitative Methods], Editura Economică.

Ciofu, C. (1998). Interacțiunea părinți – copii [Parent-Child Interaction], Editura Medicală, Bucharest.

Lazarus, R. & Folkman, S. (1984). Stress, appraisal, and coping, Springer Publishing Company, New York.

Neagoe, A.M. (2014). Dizabilitatea, o problemă de drepturile omului [Disability, a Human Rights Issue], Revista Drepturile Omului, Nr. 1, Editura Institutul Român pentru Drepturile Omului, Bucharest, 7-19.

Payne, M. (2011). Teoria Modernă a Asistenței Sociale [Modern Social Work Theory], Editura Polirom, Iași.

Verza, F. E. (2002). Introducere în psihopedagogia specială şi în asistenţa socială [Introduction to Special Psychopedagogy and Social Work], Editura Fundației Humanitas, Bucharest.

Vrasti, R., (2012). Ghid Practic de Intervenție în Criză [Practical Guide for Crisis Intervention], available at: http://www.vrasti.org/Ghid%20Practic%20de%20Interventie%20in%20Criza.pdf (Accessed on January 10, 2023)

Fișiere adiționale

Publicat

2023-07-31